Cluedo Bordspel Recensie: het populaire misdaadspel

Als je op zoek bent naar een uitdagend bordspel dat zowel de geest als de zintuigen prikkelt, dan is Cluedo het perfecte spel voor jou. Cluedo, ook wel bekend als Clue, is een moordmysterie spel dat spelers uitdaagt om de dader van een moord te ontdekken. Het bordspel is bedoeld voor 3-6 spelers en kan gespeeld worden in ongeveer 45 minuten tot een uur. Het doel van het spel is om uit te vinden wie de moord heeft gepleegd, waar de moord plaatsvond en welk moordwapen er is gebruikt. In deze recensie bespreken we alles wat je moet weten over dit geweldige spel.

Wat is Cluedo?

Cluedo is een strategisch bordspel dat spelers uitdaagt om de dader van een moord te achterhalen. Het spel werd voor het eerst uitgebracht in 1949 en is sindsdien uitgegroeid tot een klassieker in de bordspellenwereld. Het spelbord is een plattegrond van een landhuis met negen kamers waarin de spelers zich kunnen verplaatsen. Het spel bevat zes personages, elk met een eigen kleur en spelers moeten uitvinden welk personage de moord heeft gepleegd, waar de moord plaatsvond en met welk moordwapen.

Cluedo spelregels: Hoe speel je Cluedo?

Het is een van de meest populaire bordspellen ter wereld. Het spel draait om het oplossen van een moordzaak door te raden wie de dader is, welk wapen er is gebruikt en waar de moord heeft plaatsgevonden. Het spel is geschikt voor drie tot zes spelers en kan worden gespeeld in ongeveer een uur. Hieronder staan de spelregels uitgelegd.

Voorbereiding

Elke speler krijgt een pion van een personage en een notitieblok en pen. De zes verdachten zijn Miss Scarlett (rood), Colonel Mustard (geel), Mrs. White (wit), Mr. Green (groen), Mrs. Peacock (blauw) en Professor Plum (paars). De speler kiest een personage en plaatst hun pion op het bijbehorende startveld. Alle wapens en kamers worden op het bord geplaatst en de oplossingskaart wordt willekeurig gekozen en in een envelop gestopt. Deze envelop wordt op de eindruimte geplaatst en kan pas aan het einde van het spel worden geopend.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om erachter te komen wie de dader is, welk wapen is gebruikt en in welke kamer de moord heeft plaatsgevonden. Om dit te bereiken moeten spelers informatie verzamelen door middel van suggesties. Als een speler zeker weet wie de dader is, welk wapen er is gebruikt en waar de moord heeft plaatsgevonden, kan hij of zij de oplossingskaart controleren. Als de suggestie juist is, heeft deze speler het spel gewonnen.

Spelverloop

De speler links van de gastheer begint het spel door de dobbelsteen te gooien en het aantal geworpen ogen te bewegen. De speler mag in elke richting bewegen, maar kan slechts eenmaal per beurt een kamer binnengaan. Het is belangrijk om te onthouden waar je bent geweest, want je kunt niet dezelfde kamer opnieuw betreden totdat je een ander kamer hebt bezocht.

Wanneer een speler in een kamer aankomt, kan hij of zij een suggestie doen over wie de dader is, welk wapen is gebruikt en in welke kamer de moord heeft plaatsgevonden. De speler maakt zijn of haar suggestie door te zeggen: “Ik denk dat de moord is gepleegd door (naam verdachte) in de (naam kamer) met de (naam wapen).” De speler die naast hem zit moet dan kijken of hij een van de kaarten heeft die overeenkomt met de suggestie van de speler. Als de speler naast hem of haar een van de drie kaarten heeft die overeenkomt met de suggestie, toont hij of zij deze aan de speler die de suggestie heeft gedaan. De speler die de suggestie heeft gedaan kan deze kaart op zijn notitieblok zetten en weet dat deze verdachte, kamer of het wapen niet bij de moordenaar hoort.

Het einde van het spel

Het spel gaat door totdat een speler de oplossing weet. Als een speler denkt dat hij of zij de oplossing weet, kan hij of zij deze controleren. Dit gebeurt door naar het kantoor te gaan en de envelop te openen. Als de suggestie juist is, heeft deze speler het spel gewonnen. Als de suggestie onjuist is, is deze speler uit het spel en mag hij of zij niet meer meedoen. Het spel gaat dan door totdat er nog maar één speler over is of totdat iemand de oplossing heeft gevonden.

Wat maakt het zo’n geweldig bordspel?

Cluedo is een klassiek bordspel dat uitblinkt in strategie en deductief denken. Het is een spel dat iedereen kan leren spelen, maar het duurt lang om het spel volledig te beheersen. De interactie tussen spelers tijdens het spelen is ook erg vermakelijk.

De personages in Cluedo

Er zijn zes personages in Cluedo, die elk hun eigen kleur en persoonlijkheid hebben. Ze zijn ontworpen om elk een ander type speler aan te spreken. De personages zijn:

 • Miss Scarlett (Rood)
 • Colonel Mustard (Geel)
 • Mrs. White (Wit)
 • Mr. Green (Groen)
 • Mrs. Peacock (Blauw)
 • Professor Plum (Paars)

De kamers

Het spelbord heeft negen kamers die verbonden zijn met geheime gangen. De kamers hebben allemaal een eigen naam en zijn genummerd op het bord. De kamers zijn:

 • De hal
 • De salon
 • De eetkamer
 • De keuken
 • De balzaal
 • De biljartkamer
 • De bibliotheek
 • De studeerkamer
 • De gang

De wapens

Er zijn zes wapens in Cluedo, elk met hun eigen naam en afbeelding. De wapens zijn:

 • Het touw
 • De loden pijp
 • De revolver
 • Het mes
 • De kandelaar
 • De Engelse sleutel

Tips en strategieën voor het spelen

 • Probeer in het begin van het spel zoveel mogelijk informatie te verzamelen door veel kamers te bezoeken en veel suggesties te doen.
 • Focus op het uitsluiten van verdachten, kamers en wapens, in plaats van het vinden van de oplossing. Dit verkleint het aantal mogelijkheden en maakt het gemakkelijker om de oplossing te vinden.
 • Houd de reacties van andere spelers in de gaten wanneer je een suggestie doet. Als ze reageren op een bepaalde manier, kan dit betekenen dat ze een van de kaarten hebben die overeenkomt met je suggestie.

Cluedo online spelen

Als je niet in staat bent om het fysiek te spelen met vrienden of familie, zijn er tal van online platforms waarop je Cluedo kunt spelen. Populaire platforms voor online zijn:

 • Board Game Arena
 • Pogo
 • Steam

Beschikbaar bij deze verkopers

Conclusie

Cluedo is een klassiek bordspel dat sinds de jaren 40 spelers over de hele wereld heeft geamuseerd. Het spel is uitdagend en vereist strategisch denken en deductieve vaardigheden. Door de jaren heen is het spel geëvolueerd en zijn er verschillende edities uitgebracht. Het is een tijdloos spel dat elke keer anders is, waardoor het altijd leuk blijft.

FAQ

Kan Cluedo met minder dan drie spelers worden gespeeld?

Nee, het is bedoeld om gespeeld te worden met drie tot zes spelers.

Hoe lang duurt een typisch spel?

Een typisch Cluedo-spel duurt meestal tussen de 45 minuten en een uur.

Is het geschikt voor kinderen?

Ja, het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar oud. Het spel stimuleert het deductief denken en kan ook hun geheugen verbeteren.