Parijs de Lichtstad spel review: een reis door de stad van de liefde

“Parijs de Lichtstad” is een bordspel dat zich afspeelt in het Parijs van de 19e eeuw, waarbij spelers de rol aannemen van bouwers die Parijs transformeren in een prachtige stad vol prachtige monumenten en culturele instellingen.

Het spel bevat prachtige illustraties en is heel mooi vormgegeven. Het spelbord en de speelstukken zijn van hoge kwaliteit en het is duidelijk dat er veel aandacht is besteed aan de details.

Het spelmechanisme is uitdagend en biedt veel strategische mogelijkheden. Spelers moeten hun grondstoffen op een slimme manier gebruiken om gebouwen te bouwen en hun buurt te ontwikkelen. Er zijn ook verschillende manieren om punten te verdienen, waardoor spelers op verschillende manieren kunnen winnen.Een ander leuk aspect van dit spel is dat het educatief is. Spelers leren over de geschiedenis van Parijs en zijn beroemde monumenten en instellingen terwijl ze spelen.

Hoewel het spel op het eerste gezicht misschien ingewikkeld lijkt, is het goed uitgelegd en is de speluitleg duidelijk en begrijpelijk. Het duurt ook niet te lang om te spelen, zodat het niet gaat vervelen. Over het algemeen is “Parijs de Lichtstad” een uitstekend bordspel dat leuk is om te spelen en waarbij spelers veel kunnen leren over de geschiedenis van Parijs. Ik zou dit spel zeker aanbevelen aan bordspel liefhebbers en geschiedenisfanaten.

Spelregels van Parijs de Lichtstad

Doel van het spel

Het doel van “Parijs de lichtstad” is om zoveel mogelijk punten te verdienen door gebouwen te bouwen en bezienswaardigheden te bezoeken in Parijs. De speler met de meeste punten wint Parijs de Lichtstad.

Voorbereiding

Elke speler ontvangt een set van acht bouwkaarten, een set van acht activiteitenkaarten en 20 euro aan speelgeld. Het spelbord wordt op tafel gelegd en de gebouwen en bezienswaardigheden worden op de juiste plek gezet.

Spelverloop

Parijs de Lichtstad verloopt in 12 rondes. Elke ronde bestaat uit vier fases: inkomen, acties, bezienswaardigheden bezoeken en gebouwen bouwen.

Inkomen

Elke speler ontvangt 2 euro aan inkomen.

Acties: Elke speler heeft drie acties per ronde om uit te voeren. Mogelijke acties zijn:

  • Een activiteitenkaart spelen om extra geld te verdienen of een extra actie te krijgen.
  • Een bouwkaart spelen om een gebouw te bouwen.
  • Een bezienswaardigheid bezoeken om punten te verdienen.

Bezienswaardigheden bezoeken

Als een speler een bezienswaardigheid bezoekt, ontvangt hij punten en eventueel extra geld. Er zijn vier verschillende soorten bezienswaardigheden: musea, theaters, monumenten en parken.

Gebouwen bouwen

Als een speler een gebouw bouwt, ontvangt hij punten en eventueel extra geld. Er zijn acht verschillende gebouwen die gebouwd kunnen worden, waaronder hotels, restaurants en winkels.

Einde van Parijs de Lichtstad

Na de twaalfde ronde is het spel afgelopen. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met het meeste geld.