Qwirkle bordspel review: het abstracte familiespel besproken

Ben je op zoek naar een bordspel dat je met vrienden of familie kunt spelen? Dan is qwirkle misschien wel iets voor jou. Dit spel is een combinatie van strategie en geluk en is geschikt voor alle leeftijden. Het is een leuk spel dat je snel onder de knie hebt en dat je keer op keer kunt spelen zonder dat het gaat vervelen.

Het is een spel voor 2 tot 4 spelers. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door rijen te maken van blokjes met dezelfde kleur of dezelfde vorm. Het spel bevat in totaal 108 blokjes in 6 verschillende kleuren en 6 verschillende vormen. Elke kleur en elke vorm komt precies 3 keer voor. Het spelbord bestaat uit een raster van 6 bij 6 vakjes, waarop je de blokjes kunt plaatsen.

Hoe speel je qwirkle?

Het spel begint met het neerleggen van 6 blokjes op het bord. Daarna is het de bedoeling om steeds nieuwe blokjes aan te leggen aan de rijen die er al liggen. Je kunt alleen blokjes aanleggen die of dezelfde kleur hebben of dezelfde vorm. Een rij kan dus bestaan uit blokjes van dezelfde kleur met verschillende vormen, of uit blokjes van dezelfde vorm met verschillende kleuren. Als je een rij afmaakt van 6 blokjes, dan scoor je een qwirkle en krijg je extra punten.

Het spel eindigt als alle blokjes op zijn. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn ervaring

Ik heb het bordspel nu een aantal keer gespeeld en ik moet zeggen dat ik het een erg leuk spel vind. Het is gemakkelijk te leren en je kunt snel beginnen met spelen. Het spel is ook erg geschikt voor kinderen, omdat het spel niet te lang duurt en het niet al te moeilijk is. Daarnaast vind ik het leuk dat je steeds nieuwe strategieën kunt bedenken om te winnen.

Wat ik ook erg leuk vind aan qwirkle is dat het spel er erg mooi uitziet. De blokjes zijn gemaakt van stevig materiaal en hebben heldere kleuren. Het spelbord is ook van goede kwaliteit en ziet er mooi uit.

Vergelijking met andere bordspellen

Ik heb in het verleden al heel wat bordspellen gespeeld en ik moet zeggen dat qwirkle een van de leukere spellen is die ik heb gespeeld. Het spel heeft wat weg van Rummikub, maar is toch weer anders omdat je rijen maakt op het bord in plaats van op tafel. Ook het feit dat je qwirkles kunt scoren, maakt het spel leuk en uitdagend.

Pros

  • Gemakkelijk te leren en snel te spelen
  • Leuk voor alle leeftijden
  • Mooie kwaliteit van de blokjes en het bord

Cons

  • Niet heel veel diepgang

Conclusie

Als je op zoek bent naar een leuk bordspel dat je met vrienden of familie kunt spelen, dan is dit spel zeker een aanrader. Het is gemakkelijk te leren, ziet er mooi uit en is geschikt voor alle leeftijden. Daarnaast is het ook leuk om te zien hoe je strategieën zich ontwikkelen naarmate je het spel vaker speelt. Dus als je op zoek bent naar een leuk spel om te spelen op een gezellige avond met vrienden of familie, dan is qwirkle zeker de moeite waard. Het is een spel waar je keer op keer van kunt genieten en waar je steeds beter in kunt worden.

Beschikbaar bij deze verkopers

FAQ

Is Qwirkle een strategisch spel?

Ja, Qwirkle is een spel dat een combinatie van strategie en geluk vereist. Het is belangrijk om slimme zetten te doen om zoveel mogelijk punten te scoren, maar het blijft ook altijd een beetje afhankelijk van welke blokjes je op dat moment hebt.

Kun je het spel ook buiten spelen?

Ja, Qwirkle is een spel dat je overal kunt spelen. De blokjes kunnen opgeborgen worden in een handig tasje, waardoor je het spel makkelijk kunt meenemen naar bijvoorbeeld het strand of het park.

Is het een educatief spel?

Qwirkle is niet specifiek ontworpen als educatief spel, maar het spel kan wel helpen bij de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en strategisch denken.