Waarom reviews raadplegen slim is bij het online shoppen

Ben jij een fervent online shopper? Dan weet je vast dat het soms lastig kan zijn om te bepalen welk product je moet kiezen. Er zijn zoveel webshops en zoveel verschillende producten te vinden, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig is er een handige tool die jou kan helpen bij het maken van de juiste keuze: reviews! In dit artikel leg ik je uit waarom het slim is om reviews te raadplegen bij het online shoppen.

Wat zijn reviews?

Laten we eerst even stilstaan bij wat reviews precies zijn. Een review is een beoordeling van een product of dienst die is gegeven door een consument. Deze beoordeling kan bestaan uit tekst, maar ook uit sterren of een cijfer. Reviews kunnen worden geplaatst op de website van de webshop waar het product is gekocht, maar ook op externe websites zoals Trustpilot of Google Reviews.

Op onze website proberen we al een heel deel van dit vergelijkend werk voor jou te doen. Onze reviews zijn dus deels ook een “samenvattend werk” zodat je meteen een goed, breed beeld krijgt.

Waarom zijn reviews belangrijk?

Reviews zijn belangrijk omdat ze je een goed beeld kunnen geven van het product dat je wilt kopen. Waar je normaal gesproken het product alleen ziet op foto’s en in een beschrijving leest wat het product allemaal kan, krijg je door middel van reviews een beter beeld van de werkelijkheid. Je leest namelijk de ervaringen van andere consumenten die het product al hebben gekocht en gebruikt. Hierdoor weet je beter wat je kunt verwachten van het product en kun je een weloverwogen keuze maken.

Reviews zijn ook belangrijk voor de webshop zelf. Als een webshop veel positieve reviews heeft, is de kans groter dat andere consumenten ook bij deze webshop zullen shoppen. Positieve reviews geven namelijk aan dat de webshop betrouwbaar is en goede producten levert. Negatieve reviews kunnen daarentegen juist een afschrikwekkend effect hebben.

reviews gebruiken online shoppenHoe gebruik je reviews bij het online shoppen?

Nu je weet waarom reviews belangrijk zijn, vraag je je wellicht af hoe je deze het beste kunt gebruiken bij het online shoppen. Hieronder geef ik je een aantal tips:

Lees meerdere reviews

Het is belangrijk om niet alleen de eerste review die je tegenkomt te lezen, maar om meerdere reviews te lezen. Op deze manier krijg je een beter beeld van het product en de ervaringen van verschillende consumenten. Door onze website te gebruiken kan je deze stap een pak inkorten, aangezien wij bij onze productkeuzes al rekening houden met de beoordelingen van de producten die we reviewen.

Let op de sterren of het cijfer

Als een product een hoog aantal sterren heeft of een hoog cijfer krijgt, is de kans groot dat het een goed product is. Let hierbij wel op dat er voldoende reviews zijn geplaatst. Een product met één review kan bijvoorbeeld een hoog cijfer hebben, terwijl dit niet per se een representatief beeld geeft.

Lees ook de negatieve reviews

Het kan verleidelijk zijn om alleen de positieve reviews te lezen, maar het is ook belangrijk om de negatieve reviews te lezen. Hierdoor weet je wat de mogelijke minpunten van het product zijn en kun je beter afwegen of deze minpunten voor jou een dealbreaker zijn.

Let op de taal van de review

Soms zie je reviews voorbij komen die geschreven zijn in een taal die je niet begrijpt. Het kan dan verleidelijk zijn om deze reviews over te slaan, maar het is juist belangrijk om deze reviews te lezen. Het kan namelijk zijn dat de consument die de review heeft geschreven dezelfde taal als jij spreekt en dat de review jou juist meer informatie kan geven dan de reviews in jouw eigen taal.

Let op de context van de review

Soms zie je reviews voorbij komen die niet zo relevant lijken. Bijvoorbeeld omdat ze over een ander product gaan dan het product waar jij naar op zoek bent. Toch kan het waardevol zijn om deze reviews te lezen. Ze kunnen namelijk informatie bevatten die ook relevant is voor het product waar jij naar op zoek bent.

Kortom, het is slim om reviews te raadplegen bij het online shoppen. Reviews kunnen je namelijk helpen bij het maken van de juiste keuze en geven je een beter beeld van het product dat je wilt kopen. Let er wel op dat je niet alleen de positieve reviews leest, maar ook de negatieve reviews. Zo weet je wat de eventuele minpunten van het product zijn en kun je beter afwegen of deze minpunten voor jou een dealbreaker zijn.

Hopelijk heb je wat gehad aan deze tips en ga je in de toekomst met meer vertrouwen online shoppen. Veel succes!