7 Wonders Duel review: Een Strategisch Duel voor Twee

7 Wonders Duel is een strategisch bordspel voor twee spelers, ontworpen door Antoine Bauza en Bruno Cathala. Het spel is geïnspireerd door het populaire bordspel 7 Wonders, maar is specifiek ontworpen voor een twee-speler-ervaring. In deze recensie duiken we dieper in 7 wonders duel en delen we onze mening over de gameplay, het ontwerp en de herspeelbaarheid.

Gameplay

7 Wonders Duel is een kaartgedreven spel waarin spelers concurreren om de meest succesvolle beschaving op te bouwen gedurende drie tijdperken. Spelers kiezen beurtelings kaarten uit een gemeenschappelijke kaartstructuur, die ze vervolgens gebruiken om hun beschaving uit te breiden en te verbeteren. Het spel kan op drie manieren eindigen: militaire suprematie, wetenschappelijke dominantie of door het vergaren van de meeste overwinningspunten aan het einde van het derde tijdperk.

De strategische diepte van 7 wonders duel komt voort uit de verschillende manieren waarop spelers hun beschaving kunnen ontwikkelen. Spelers moeten voortdurend hun strategie afwegen en aanpassen op basis van de beschikbare kaarten en de acties van hun tegenstander. De verschillende paden naar de overwinning zorgen voor een spannend en dynamisch spelverloop.

Ontwerp en componenten

7 Wonders Duel heeft prachtige illustraties en goed ontworpen kaarten die de thematiek van het spel versterken. Het spelbord, de fiches en de kaarten zijn allemaal van hoge kwaliteit en duurzaam. De spelregels zijn duidelijk en eenvoudig te volgen, waardoor het spel toegankelijk is voor zowel beginnende als ervaren spelers.

Herspeelbaarheid

7 Wonders Duel schittert als het gaat om herspeelbaarheid. Door de verschillende strategieën, de willekeurige kaartindeling en de noodzaak om zich aan te passen aan de acties van de tegenstander, is elk spel uniek. Spelers zullen merken dat ze steeds nieuwe tactieken en benaderingen willen uitproberen, wat zorgt voor een hoge herspeelbaarheid.

Spelregels van 7 Wonder duel

Voorbereiding:

 • Plaats het spelbord op tafel, met de militaire en wetenschappelijke fiches ernaast.
 • Schud de 23 Age I, 23 Age II en 20 Age III kaarten afzonderlijk en leg ze opzij.
 • Kies elk een wonderbord (er zijn er in totaal 12) en plaats deze voor je neer.
 1. Kaartindeling:
 • In elk tijdperk worden de kaarten in een specifieke structuur gelegd, waarbij sommige kaarten zichtbaar zijn en andere verborgen. De structuur verandert in elk tijdperk.

Spelverloop:

 • Spelers nemen om de beurt een kaart uit de gemeenschappelijke kaartstructuur en voeren één van de volgende drie acties uit: a) Bouw een gebouw: Leg de kaart voor je neer en betaal de kosten die op de kaart staan vermeld (in grondstoffen). Sommige gebouwen kunnen gratis worden gebouwd als je al een eerder gebouw hebt met hetzelfde kettingsymbool. b) Verkoop de kaart: Verwijder de kaart uit het spel en ontvang munten op basis van het aantal gouden symbolen op je stadstableau. c) Bouw een wonder: Plaats de kaart onder één van je wonderborden en betaal de bouwkosten die op het wonder staan vermeld. Wanneer een wonder is voltooid, krijg je direct de bonus die op het wonder staat.
 • Wanneer je een kaart pakt, kunnen er nieuwe kaarten zichtbaar worden. Zichtbare kaarten zijn beschikbaar om te worden gepakt; verborgen kaarten zijn dat pas als ze niet langer door andere kaarten worden bedekt.

Militaire en wetenschappelijke conflicten:

 • Als je militaire gebouwen bouwt, verplaats je het conflict-pion op het militaire spoor in jouw richting. Als je het conflict-pion in het laatste veld van het militaire spoor van je tegenstander krijgt, win je het spel door militaire suprematie.
 • Als je zes verschillende wetenschapssymbolen verzamelt, win je 7 wonders duel door wetenschappelijke dominantie. Als je twee dezelfde wetenschapssymbolen hebt, ontvang je een van de wetenschappelijke fiches, die extra bonussen opleveren.

Einde van 7 wonder duel

Het spel eindigt op één van de volgende drie manieren:

 • Een speler wint door militaire suprematie.
 • Een speler wint door wetenschappelijke dominantie.
 • Aan het einde van Age III, als geen van de bovenstaande overwinningen is behaald. In dit geval wint de speler met de meeste overwinningspunten, die worden verdiend door gebouwen, wonderen, militaire prestaties, wetenschappelijke fiches en munten.