Tips voor het onderhoud van je mobiele airco

Mobiele airconditioners zijn erg handig in de zomermaanden, vooral als je geen centrale airconditioning hebt of als je op reis bent en een beetje extra koeling nodig hebt. Hoewel ze gemakkelijk te gebruiken zijn, is het belangrijk om te onthouden dat mobiele airco’s regelmatig onderhoud nodig hebben om goed te werken. In dit artikel delen we 15 tips voor het onderhoud van je mobiele airco om ervoor te zorgen dat deze goed werkt en jaren meegaat. Een mobiele airconditioner kan verfrissend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze onderhoud nodig hebben om optimaal te werken. We delen 15 tips voor het onderhoud van je mobiele airco om ervoor te zorgen dat deze goed werkt en jaren meegaat.

Plaatsing van de mobiele airco

 1. Kies de juiste locatie
 2. Zorg voor voldoende ventilatie
 3. Vermijd direct zonlicht

Reinigen van de mobiele airco

 1. Reinig de luchtinlaat
 2. Reinig de filters
 3. Reinig de waterbak
 4. Reinig de condensor

Controle van het koelmiddel

 1. Controleer het koelmiddelpeil
 2. Laat het koelmiddel regelmatig vervangen

Bewaren van de mobiele airco

 1. Bewaar de mobiele airco op de juiste manier
 2. Bewaar de afvoerslang op de juiste manier

Extra tips

 1. Schakel de mobiele airco op tijd uit
 2. Controleer de bekabeling regelmatig
 3. Laat de mobiele airco regelmatig nakijken door een professional

Plaatsing van de mobiele airco

Kies de juiste locatie

De juiste plaatsing van je mobiele airconditioner is cruciaal voor een optimale werking. Plaats de airco bij voorkeur in een koele ruimte met weinig direct zonlicht. Als de ruimte waar je de airco gebruikt veel zonlicht krijgt, zorg dan voor een goede zonwering om te voorkomen dat de airco oververhit raakt.

Zorg voor voldoende ventilatie

Je mobiele airco moet voldoende luchtstroom hebben om goed te werken. Zorg er daarom voor dat er voldoende ventilatie is en dat de luchtinlaat niet geblokkeerd wordt door meubels, gordijnen of andere obstakels.

Vermijd direct zonlicht

Plaats de mobiele airco niet in direct zonlicht, omdat dit de werking van de airco kan verminderen en de motor kan oververhitten. Als de airco toch in de zon moet staan, zorg dan voor voldoende zonwering om te voorkomen dat de airco oververhit raakt.

Reinigen van de mobiele airco

De luchtinlaat van je mobiele airco kan snel stof en vuil verzamelen, waardoor de werking van de airco wordt belemmerd. Maak daarom regelmatig de luchtinlaat schoon met een zachte borstel of stofdoek om te voorkomen dat er vuilophopingen ontstaan. De filters van je mobiele airco zorgen ervoor dat stof en vuil uit de lucht wordt gefilterd, wat bijdraagt aan een schone en frisse luchtstroom. Maak de filters daarom regelmatig schoon of vervang ze indien nodig, afhankelijk van het type filter en hoe vaak je de airco gebruikt.

Een mobiele airco maakt gebruik van water om te koelen, en daarom is het belangrijk om regelmatig de waterbak te reinigen. Verwijder het waterreservoir, maak deze schoon met warm water en voeg eventueel een scheutje azijn toe om eventuele bacteriën te doden. Spoel de bak goed af en laat deze drogen voordat je deze terugplaatst in de airco. De condensor is een belangrijk onderdeel van je mobiele airco en helpt bij het afvoeren van warme lucht. Maak de condensor regelmatig schoon met een zachte borstel of stofzuiger om te voorkomen dat er stof- en vuilophopingen ontstaan.

Controleer het koelmiddelpeil

Het koelmiddel in je mobiele airco zorgt voor de koeling van de lucht, en daarom is het belangrijk om regelmatig het koelmiddelpeil te controleren. Raadpleeg de handleiding van je airco om te zien hoe je dit kunt doen en voeg indien nodig extra koelmiddel toe.

Laat het koelmiddel regelmatig vervangen

Het koelmiddel in je mobiele airco kan na verloop van tijd slijten, waardoor de werking van de airco wordt verminderd. Laat daarom het koelmiddel regelmatig vervangen door een professional om ervoor te zorgen dat de airco optimaal blijft werken.