Machiavelli bordspel recensie: Een tactisch spel met politieke intriges

Als je op zoek bent naar een strategisch bordspel vol politieke intriges, dan is Machiavelli het spel voor jou. In deze recensie zullen we dieper ingaan op dit spel en kijken waarom het zo populair is.

Wat is Machiavelli bordspel?

Machiavelli is een strategisch bordspel voor 2-7 spelers waarin spelers zichzelf proberen te verrijken en machtiger te maken dan hun tegenstanders. Het spel speelt zich af in een middeleeuwse stad waarin spelers verschillende karakters hebben die ze kunnen gebruiken om hun doelen te bereiken.

Hoe werkt het spel?

Het spel begint met het kiezen van een willekeurig aantal karakters uit een stapel kaarten. Elke kaart heeft zijn eigen unieke vaardigheid, zoals het stelen van geld van andere spelers of het blokkeren van de acties van andere karakters. Spelers moeten proberen om hun karakters op de juiste manier in te zetten om hun doelen te bereiken.

Elke beurt draait om het kiezen van een karakter om te spelen. Spelers kunnen hun karakter gebruiken om verschillende acties uit te voeren, zoals het verzamelen van geld of het bouwen van gebouwen. Na de actie van de speler, mogen andere spelers ook een actie uitvoeren met hun eigen karakters.

Het spel gaat door totdat een speler acht gebouwen heeft gebouwd, wat het einde van het spel markeert. De speler met de meeste overwinningspunten, die worden verdiend door gebouwen te bouwen en geld te verzamelen, wint het spel.

Karakters en hun vaardigheden

 • Moordenaar: kiest een karakter van een andere speler die die ronde geen actie mag uitvoeren.
 • Dief: steelt 2 goudstukken van een andere speler.
 • Magiër: ruilt zijn kaart met een kaart uit de stapel of met een kaart van een andere speler.
 • Koning: ontvangt 1 extra goudstuk en wordt de eerste speler in de volgende ronde.
 • Prediker: pakt alle gebouwkaarten van een speler en kiest er één om te houden.
 • Koopman: ontvangt 1 extra goudstuk en krijgt 1 extra goudstuk aan het begin van elke ronde.
 • Bouwmeester: bouwt tot 3 gebouwen zonder de normale beperking van 1 gebouw per beurt.

Gebouwen

Er zijn 8 soorten gebouwen in het spel:

 • Toren: kost 1 goudstuk en is 1 overwinningspunt waard.
 • Tempel: kost 2 goudstukken en is 2 overwinningspunten waard. De speler kan geen doelwit zijn van de Prediker.
 • Klooster: kost 2 goudstukken en is 2 overwinningspunten waard. De speler krijgt 1 extra goudstuk aan het begin van elke ronde.
 • Paleis: kost 3 goudstukken en is 3 overwinningspunten waard. De speler ontvangt 1 extra goudstuk aan het begin van elke ronde en wordt de nieuwe Koning als de vorige Koning geen gebouw heeft gebouwd.
 • Kasteel: kost 4 goudstukken en is 4 overwinningspunten waard. De speler mag niet het doelwit zijn van de Moordenaar.
 • Markt: kost 2 goudstukken en geeft de speler 1 extra goudstuk aan het begin van elke ronde.
 • Haven: kost 2 goudstukken en geeft de speler 1 extra actie aan het begin van elke ronde.
 • Gildenhal: kost 5 goudstukken en is 4 overwinningspunten waard. De speler mag een extra karakter kiezen in elke ronde.

Einde van het spel

Het spel eindigt wanneer een speler 8 gebouwen heeft gebouwd. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel. Bij een gelijke stand wint de speler met de meeste gebouwen. Als er nog steeds een gelijke stand is, dan delen de spelers de overwinning.

Wat maakt Machiavelli zo populair?

Machiavelli is populair vanwege de vele mogelijkheden om te spelen. Elke ronde biedt verschillende strategische keuzes, waardoor geen enkel spel hetzelfde is. Het spel biedt ook de mogelijkheid om te bluffen en te onderhandelen met andere spelers, wat de sociale interactie tussen spelers vergroot.

Waarom zou je Machiavelli moeten spelen?

Machiavelli is een geweldig spel voor liefhebbers van tactische spellen en politieke intriges. Het biedt uitdagingen voor zowel beginners als ervaren spelers en biedt de mogelijkheid om verschillende speelstijlen te verkennen. Het is ook een geweldig spel voor sociale bijeenkomsten en het versterken van vriendschappen.

Tips voor beginners

Als je net begint met Machiavelli, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 • Leer de vaardigheden van elk karakter en hoe je ze het beste kunt gebruiken.
 • Probeer te bluffen en te onderhandelen met andere spelers om je doelen te bereiken.
 • Blijf alert op wat andere spelers doen en probeer hun strategieën te doorgronden.

Conclusie

Machiavelli is een geweldig bordspel dat strategische uitdagingen biedt en de sociale interactie tussen spelers vergroot. Het biedt vele mogelijkheden om te spelen en is geschikt voor zowel beginners als ervaren spelers.