Taveernen van de oude stad recensie: een meeslepend bordspel voor echte strategen

In de wereld van bordspellen is Taveernen van de oude stad een bijzonder pareltje. Dit spel, ontwikkeld door de Nederlandse uitgever White Goblin Games, neemt spelers mee op een avontuurlijke reis naar een middeleeuwse stad, waar ze hun eigen taveerne moeten runnen en uitbreiden om zo de meeste roem te vergaren. Maar wat maakt dit spel nu precies zo bijzonder? In deze uitgebreide recensie duiken we dieper in de wereld van Taveernen van de oude stad en ontdekken we waarom dit bordspel de moeite waard is om te spelen.

Doel van het spel

Het doel van het spel is om als eerste speler 20 overwinningspunten te behalen. Overwinningspunten kunnen verdiend worden door bijvoorbeeld gasten te bedienen, kamers te verhuren, en munten te verzamelen.

Spelverloop

Het spel bestaat uit 8 rondes. In elke ronde voeren de spelers om de beurt hun acties uit. Elke speler begint met een aantal basisacties die in de loop van het spel uitgebreid kunnen worden. Spelers kunnen bijvoorbeeld nieuwe gasten aantrekken, kamers verhuren, drankjes en gerechten serveren, en investeren in hun taveerne.

  • Gasten: Gasten zijn de belangrijkste bron van inkomsten in het spel. Elke gast heeft zijn eigen voorkeur voor drankjes en gerechten en kan verschillende bonussen opleveren. Spelers moeten zorgen dat ze de juiste ingrediënten op voorraad hebben om aan de wensen van hun gasten te voldoen.
  • Kamers: Spelers kunnen ook kamers verhuren aan gasten. Kamers leveren niet alleen extra inkomsten op, maar kunnen ook bonussen opleveren als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.
  • Munten: Munten zijn de basisvaluta in het spel en kunnen gebruikt worden om ingrediënten en upgrades te kopen.
  • Upgrades: Spelers kunnen hun taveerne uitbreiden met upgrades zoals extra kamers, keukenapparatuur en drankjes. Deze upgrades kosten munten en hebben vaak specifieke bonussen.

Strategie en diepgang

Hoewel de basisregels van Taveernen van de oude stad vrij simpel zijn, zit er toch veel strategie en diepgang in het spel. Spelers moeten goed nadenken over welke kamers ze willen bouwen, welke gerechten ze willen serveren en hoe ze hun klanten willen bedienen. Daarnaast kunnen spelers elkaar dwarszitten door bijvoorbeeld elkaars klanten weg te kapen of te saboteren. Dit maakt het spel extra spannend en uitdagend.

Thema en vormgeving

Het middeleeuwse thema van Taveernen van de oude stad is prachtig uitgewerkt. De vormgeving van het spel is tot in de kleinste details verzorgd en brengt de spelers direct in de sfeer van een drukke middeleeuwse taveerne. De verschillende kaarten en speelstukken zijn mooi geïllustreerd en dragen bij aan de totale spelbeleving.

Interactie tussen spelers

Een ander sterk punt van Taveernen van de oude stad is de interactie tussen spelers. Doordat spelers elkaar kunnen dwarszitten en saboteren, ontstaat er een leuke dynamiek tussen de spelers. Daarnaast kunnen spelers elkaar ook helpen door bijvoorbeeld ingrediënten te ruilen of extra klanten door te sturen.

Conclusie

Taveernen van de oude stad is een meeslepend bordspel met veel diepgang en strategie. Het middeleeuwse thema is prachtig uitgewerkt en de vormgeving van het spel is tot in de kleinste details verzorgd. Door de interactie tussen spelers ontstaat er een leuke dynamiek tijdens het spel. Voor echte strategen is dit spel zeker een aanrader.