Savannah Park bordspel recensie: Ontdek de Wonderen van de Afrikaanse Savanne

Savannah Park is een bordspel dat spelers uitnodigt om op een spannend avontuur te gaan in de uitgestrekte savannes van Afrika. Het spel is ontworpen voor 2 tot 4 spelers en is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar. In dit bordspel krijgen spelers de kans om de rol van natuurbeschermers op zich te nemen, terwijl ze proberen zoveel mogelijk dieren te redden en hun leefgebied te behouden. Laten we eens kijken naar wat Savannah Park te bieden heeft.

Spelmechanisme

Savannah Park is een tegel-legspel met een eenvoudig, maar intrigerend spelmechanisme. Spelers plaatsen dieren-tegels op hun eigen speelbord en proberen zo groot mogelijke groepen van dezelfde diersoort te vormen. Elke beurt kiezen spelers een tegel van hun bord, leggen deze op een centrale stapel en geven vervolgens de rest van hun tegels door aan de speler naast hen. Spelers ontvangen op hun beurt tegels van hun buurman en plaatsen deze op hun bord. Dit proces gaat door totdat alle tegels zijn geplaatst.

Strategie

Hoewel het spelmechanisme van Savannah Park eenvoudig is, zorgt het voor strategische beslissingen en interessante keuzes. Spelers moeten beslissen welke tegels ze willen plaatsen en in welke richting ze hun dieren willen uitbreiden. Het is ook van belang om rekening te houden met de tegels die je tegenstanders kiezen en welke dieren zij proberen te redden. Hierdoor ontstaat er een fijne balans tussen strategie en toeval, wat het spel toegankelijk maakt voor zowel nieuwe als ervaren spelers.

Vormgeving en componenten

Savannah Park beschikt over prachtige illustraties die de sfeer van de Afrikaanse savanne perfect weergeven. De tegels zijn van stevig karton en de speelborden zijn van goede kwaliteit. De dieren-tegels zijn gedetailleerd en kleurrijk, waardoor ze een lust voor het oog zijn. Het geheel wordt versterkt door het thema, wat zowel educatief als vermakelijk is.

Spelregels van Savannah Park

Inhoud:

 • 4 speelborden
 • 64 dieren-tegels (16 per speler)
 • 4 scorestenen
 • 1 startspeler-teken
 • Spelregels

Voorbereiding:

 1. Geef elke speler een speelbord.
 2. Schud de dieren-tegels en deel ze willekeurig uit, zodat elke speler 16 tegels ontvangt.
 3. Elke speler legt zijn 16 tegels op zijn speelbord, zodat alle velden bedekt zijn. De volgorde en oriëntatie van de tegels maakt niet uit.
 4. Plaats de scorestenen op het scorespoor op het speelbord. Elke speler plaatst zijn scoresteen op de startpositie (0).
 5. Kies een startspeler en geef deze het startspeler-teken.

Spelverloop:

Het spel wordt gespeeld in een reeks beurten, die bestaan uit de volgende stappen:

 1. De startspeler kiest een van zijn dieren-tegels en legt deze open in het midden van de tafel.
 2. De andere spelers kiezen nu ook een van hun dieren-tegels en leggen deze op de centrale stapel. Ze moeten dezelfde diersoort kiezen als de startspeler, indien mogelijk.
 3. Vervolgens pakken de spelers de resterende tegels op hun speelbord en geven deze door aan de speler links van hen (met de klok mee).
 4. Spelers plaatsen nu de ontvangen tegels op hun speelbord, waarbij ze proberen om groepen van dezelfde diersoort te vormen. Tegels moeten orthogonaal (horizontaal of verticaal) aan elkaar grenzen en mogen niet diagonaal worden geplaatst.
 5. De startspeler-teken wordt doorgegeven aan de volgende speler, en de volgende ronde begint met stap 1.

Einde van het spel:

Het spel eindigt zodra alle spelers hun tegels hebben geplaatst. Nu is het tijd om de scores te berekenen:

 1. Elke aaneengesloten groep van dezelfde diersoort levert punten op. De punten zijn gelijk aan het aantal tegels in de groep vermenigvuldigd met het aantal tegels in de groep. Bijvoorbeeld: een groep van 4 giraffen levert 4 x 4 = 16 punten op.
 2. Als een speler erin geslaagd is om alle 4 de diersoorten in één aaneengesloten groep te hebben, krijgt deze speler een bonus van 5 punten voor elke diersoort.
 3. Spelers verplaatsen hun scoresteen op het scorespoor om hun punten bij te houden.

Conclusie

Savannah Park is een verfrissend en toegankelijk bordspel dat zowel leuk als educatief is. Het biedt een goede balans tussen strategie en toeval, waardoor het geschikt is voor zowel nieuwe als ervaren spelers. De prachtige vormgeving en hoge kwaliteit van de componenten maken het een genot om te spelen. Voor wie op zoek is naar een bordspel met een uniek thema en eenvoudige, maar diepgaande spelmechanismen, is Savannah Park een uitstekende keuze.