Villainous bordspel Review: Een Duister Strategisch Bordspel

Villainous, uitgebracht door Ravensburger, is een strategisch bordspel waarin spelers de rol aannemen van iconische Disney-schurken. In dit intrigerende spel strijden spelers om hun snode plannen als eerste uit te voeren, terwijl ze tegelijkertijd proberen om de tegenstander te dwarsbomen.

Componenten van Villainous

Villainous is prachtig vormgegeven en bevat schitterend geïllustreerde speelborden, kaarten en beeldjes van zes Disney-schurken: Maleficent, Jafar, Ursula, Captain Hook, Prince John en Queen of Hearts. De componenten zijn van hoge kwaliteit en voegen een extra dimensie toe aan Villainous.

Gameplay

Elke speler kiest een schurk en ontvangt het bijbehorende speelbord, deck en beeldje. Het doel van het spel is om als eerste je schurk-specifieke doel te behalen. De gameplay verloopt vlot, met spelers die tijdens hun beurt kaarten spelen, acties uitvoeren, en Fate tokens inzetten om hun tegenstanders te hinderen. De verschillende schurken hebben elk unieke strategieën, wat zorgt voor een hoge herspeelbaarheid.

Strategie

Villainous is een strategisch spel waarin spelers hun acties zorgvuldig moeten plannen om hun doelen te bereiken. Het is een spel waarbij je moet anticiperen op de zetten van je tegenstanders en je eigen tactieken moet aanpassen om succesvol te zijn. Er is een goede balans tussen het nastreven van je eigen doel en het dwarsbomen van je tegenstanders.

Complexiteit

Hoewel Villainous eenvoudig is om te leren, is het een complex spel met veel diepgang. De unieke eigenschappen van elke schurk zorgen ervoor dat spelers verschillende strategieën moeten uitproberen om succesvol te zijn. Het kan even duren voordat spelers volledig vertrouwd zijn met alle schurken, maar dit draagt bij aan de herspeelbaarheid van het spel.

Spelregels van Villainous

 1. Voorbereiding:
 • Elke speler kiest een schurk en pakt het bijbehorende speelbord, schurkendeck, Fate deck, en beeldje.
 • Schud de schurkendecks en Fate decks en leg ze gesloten op de daarvoor bestemde plaatsen op het speelbord.
 • Plaats het schurkenbeeldje op het startvakje van het speelbord.
 • Elke speler trekt vier kaarten van hun schurkendeck.
 1. Spelverloop: Spelers spelen om de beurt met de klok mee. Tijdens je beurt doorloop je de volgende stappen:

Verplaats je schurkenbeeldje:

 • Verplaats je schurkenbeeldje naar een andere locatie op je speelbord.

Voer acties uit:

 • Voer de acties uit die worden weergegeven op de locatie waar je schurk zich bevindt. Je mag de acties uitvoeren in elke gewenste volgorde en je mag acties overslaan. Acties zijn onder andere:
  • Kaarten spelen: Speel een kaart uit je hand door de kosten in Power tokens te betalen en voer de effecten van de kaart uit.
  • Power tokens krijgen: Neem het aangegeven aantal Power tokens uit de algemene voorraad.
  • Kaarten verplaatsen: Verplaats een kaart op je speelbord naar een andere locatie.
  • Kaarten verwijderen: Verwijder een kaart van je speelbord en leg deze op de aflegstapel.
  • Fate actie: Kies een tegenstander, trek twee kaarten van hun Fate deck en kies er één om te spelen. Leg de andere kaart op de aflegstapel.

Trek kaarten:

 • Aan het einde van je beurt, trek je kaarten tot je weer vier kaarten in je hand hebt. Als je schurkendeck op is, schud je de aflegstapel en vorm je een nieuw deck.
 1. Winnen:
 • Om het spel te winnen, moet je jouw schurk-specifieke doel behalen voordat de andere spelers dat doen. Elk schurk heeft een uniek doel, dat op hun speelbord staat vermeld. Als je jouw doel bereikt, win je het spel onmiddellijk.