Splendor Review: Een schitterend bordspel voor de hele familie

Splendor is een strategisch bordspel, ontworpen door Marc André en uitgebracht door Space Cowboys in 2014. Het spel heeft als doel de meest invloedrijke en rijke handelaar van de Renaissance te worden. Spelers verzamelen edelstenen en investeren deze in mijnen, transportmiddelen en winkels, die uiteindelijk overwinningspunten opleveren. Splendor is geschikt voor 2 tot 4 spelers, vanaf 10 jaar, en duurt gemiddeld 30 minuten per spel.

Spelmateriaal

De kwaliteit van het spelmateriaal is uitstekend. Splendor bevat 90 prachtige edelsteenfiches, 40 kaarten met ontwikkelingen en 10 edele kaarten, die allemaal van stevig karton zijn gemaakt en voorzien van mooie, sfeervolle illustraties. De edelsteenfiches zijn zwaar en geven het spel een luxe uitstraling.

Spelmechanisme

Splendor is een toegankelijk spel, met eenvoudige regels en een beperkt aantal acties per beurt. Spelers kunnen edelstenen nemen, een kaart reserveren of een kaart kopen. Het spel heeft een goede balans tussen strategie en tactiek, waarbij spelers moeten anticiperen op de acties van hun tegenstanders en hun middelen optimaal moeten inzetten om de overwinning te behalen.

Interactie en strategie

Hoewel er beperkte directe interactie tussen spelers is, moeten spelers goed opletten wat hun tegenstanders doen om zo hun eigen strategie aan te passen. Het spel biedt verschillende strategieën om punten te verzamelen, waardoor het de spelers uitdaagt om de meest effectieve manier te vinden om te winnen.

Aantrekkingskracht en herspeelbaarheid

Splendor is een aantrekkelijk spel voor zowel beginnende als ervaren spelers. De korte speelduur en eenvoudige regels maken het een ideaal familiespel. Door de verschillende strategieën en het feit dat de kaarten elke ronde anders zijn, blijft het spel uitdagend en interessant om te spelen, ook na meerdere keren.

Spelregels van Splendor

Inhoud:

 • 40 edelsteenfiches (7 van elke edelsteen: diamant, smaragd, saffier, robijn en onyx, en 5 goudstukken)
 • 90 kaarten: 40 niveau 1, 30 niveau 2 en 20 niveau 3
 • 10 edelen

Voorbereiding:

 1. Scheid de kaarten op basis van hun niveau (1, 2 en 3) en schud elke stapel afzonderlijk.
 2. Leg de kaarten in drie rijen, met 4 kaarten van elk niveau zichtbaar op tafel.
 3. Plaats de edelsteenfiches in afzonderlijke stapels naast het speelveld.
 4. Schud de edelen en leg er willekeurig 4 open naast het speelveld (5 bij een spel met 4 spelers).
 5. Elke speler begint zonder fiches of kaarten.

Spelverloop

De spelers zijn afwisselend aan de beurt en kunnen tijdens hun beurt slechts één actie uitvoeren. Er zijn drie mogelijke acties:

 1. Edelsteenfiches nemen: Neem 3 edelsteenfiches van verschillende kleuren OF 2 fiches van dezelfde kleur (mits er minimaal 4 fiches van die kleur zijn). Spelers mogen niet meer dan 10 fiches hebben; als ze er meer hebben, moeten ze er aan het einde van hun beurt enkele teruggeven.
 2. Een kaart kopen: Betaal de kosten van een zichtbare kaart op het speelveld of een kaart uit je hand (eerder gereserveerd) door de benodigde edelsteenfiches terug te leggen in hun respectievelijke stapels. Voeg de gekochte kaart toe aan je speelgebied. Gekochte kaarten geven je permanente edelstenen die je kunt gebruiken om toekomstige kaarten te kopen.
 3. Een kaart reserveren: Neem een zichtbare kaart van het speelveld en voeg deze toe aan je hand. Je mag maximaal 3 gereserveerde kaarten hebben. Wanneer je een kaart reserveert, neem je ook een goudfiche (joker) die je later als een willekeurige edelsteen kunt gebruiken.

Edelen

Als een speler aan het einde van zijn beurt genoeg kaarten van de juiste kleuren heeft om een edelman aan te trekken, krijgt hij die edelman automatisch. Edelen leveren extra prestigepunten op.

Einde van Splendor

Het spel eindigt wanneer een speler 15 of meer prestigepunten heeft aan het einde van zijn beurt. De lopende ronde wordt afgemaakt, zodat elke speler evenveel beurten heeft gehad.