De opkomst van bordspellen: waarom bordspellen weer populair zijn

Bordspellen zijn terug van weggeweest. Na jarenlang te zijn overvleugeld door digitale spellen, lijkt er de laatste jaren een hernieuwde belangstelling te zijn voor bordspellen. Mensen komen weer samen om gezellig een spelletje te spelen en de populariteit van bordspellen lijkt alleen maar toe te nemen. In dit artikel gaan we dieper in op de redenen waarom bordspellen weer populair worden en waarom ze zelfs kunnen concurreren met digitale spellen.

De sociale factor

Het spelen van bordspellen is een sociale activiteit. Het zorgt ervoor dat mensen samenkomen en samen een activiteit delen. Mensen vinden het leuk om samen te zijn en bordspellen zijn daarvoor een perfect middel. Het is een manier om te socialiseren zonder dat er de hele tijd naar een scherm gestaard wordt. In een tijdperk waarin we vaak digitaal verbonden zijn, kan het spelen van bordspellen bijdragen aan het creëren van échte, persoonlijke connecties.

Nostalgie

Veel mensen hebben goede herinneringen aan het spelen van bordspellen in hun jeugd. Het spelen van deze spellen brengt deze herinneringen terug en geeft een gevoel van nostalgie. Het spelen van bordspellen kan mensen helpen om te ontspannen en terug te denken aan de goede oude tijd. Ook het feit dat veel ouders hun kinderen deze spellen willen leren, draagt bij aan de populariteit van bordspellen. Bordspellen zoals Rummikub, Carcasonne of Kolonisten van Catan gaan al sinds decennia mee en halen voor sommige spelers goede herinneringen op.

Diversiteit

Een andere reden waarom bordspellen populair zijn geworden, is de diversiteit in het aanbod. Er zijn inmiddels honderden verschillende bordspellen beschikbaar. Van strategische spellen tot trivia spellen, voor iedereen is er wel iets te vinden. Daarnaast zijn er steeds meer speciaalzaken die zich richten op bordspellen en hierdoor is het aanbod nog groter geworden.

Ontsnappen aan het digitale

Het spelen van bordspellen is een manier om te ontsnappen aan de digitale wereld. Veel mensen zijn dagelijks al genoeg bezig met computers, smartphones en tablets. Het spelen van een bordspel zorgt ervoor dat er even afstand wordt genomen van deze digitale wereld en er op een andere manier wordt gespeeld.

Verbeterde kwaliteit van bordspellen

De kwaliteit van bordspellen is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Bordspellen zijn niet meer alleen gemaakt van karton, maar hebben bijvoorbeeld ook miniaturen en speciale dobbelstenen. Hierdoor zijn bordspellen visueel aantrekkelijker geworden en voelen ze ook meer aan als een luxe-item.

Conclusie

Bordspellen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Door de sociale factor, de diversiteit in het aanbod en de verbeterde kwaliteit van de spellen, hebben bordspellen weer een prominente plek gekregen in onze vrijetijdsbesteding. Het spelen van bordspellen is een leuke manier om te ontspannen, te socialiseren en even te ontsnappen aan de digitale wereld. Of je nu met vrienden, familie of collega’s speelt, bordspellen zijn een geweldige manier om quality time door te brengen. Dus haal die dobbelstenen, kaarten en pionnen maar uit de kast en speel een gezellig potje bordspel.