Wingspan bordspel review: een diepgaande blik op het populaire vogelbordspel

Bordspellen zijn altijd een populaire keuze geweest voor mensen van alle leeftijden. Als je van vogels houdt, is Wingspan het bordspel voor jou. Dit spel is niet alleen vermakelijk, maar het heeft ook een educatieve waarde. Wingspan is bedacht door Elizabeth Hargrave en geproduceerd door Stonemaier Games. Dit bordspel heeft al verschillende prijzen gewonnen en heeft veel positieve recensies ontvangen. In deze Wingspan bordspel recensie, zullen we kijken naar het spel en waarom het zo populair is.

Wat is Wingspan?

Wingspan is een bordspel waarbij je de eigenaar van een vogelreservaat bent en verschillende vogelsoorten moet aantrekken. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen door vogelkaarten te spelen en voedsel te verzamelen. Het spel is geschikt voor één tot vijf spelers en duurt ongeveer 40 tot 70 minuten.

Wat maakt Wingspan zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom Wingspan zo populair is bij bordspelers over de hele wereld. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen:

 1. Thema: Het thema van Wingspan is uniek en intrigerend. Het spel draait om vogels en hun verschillende kenmerken. Het spel bevat informatie over meer dan 170 vogelsoorten en is een leuke en educatieve manier om meer te leren over vogels.
 2. Artwork: De kaarten zijn prachtig geïllustreerd. Elk van de 170 vogelkaarten is voorzien van unieke illustraties die de schoonheid van de vogels benadrukken. Het artwork van het spel heeft veel positieve recensies ontvangen en heeft zelfs prijzen gewonnen.
 3. Spelmechanisme: het spel is gemakkelijk te leren en heeft toch genoeg diepgang om spelers geïnteresseerd te houden. Het spel bevat verschillende mechanismen zoals het spelen van kaarten, het verzamelen van voedsel en het bouwen van nesten. Dit zorgt voor een dynamische en uitdagende spelervaring.
 4. Solo mode: Wingspan heeft ook een solo mode. Dit maakt het spel geschikt voor mensen die alleen willen spelen of die moeite hebben om een groep te vinden om mee te spelen.
 5. Educatief: het spel is niet alleen vermakelijk, maar het heeft ook een educatieve waarde. Het spel bevat informatie over verschillende vogelsoorten en hun kenmerken. Dit maakt het spel geschikt voor leerkrachten die het willen gebruiken in de klas.

Spelregels

Wingspan is een bordspel waarbij je de eigenaar bent van een vogelreservaat. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verdienen door vogelkaarten te spelen en voedsel te verzamelen. Het spel is geschikt voor één tot vijf spelers en duurt ongeveer 40 tot 70 minuten.

Spelvoorbereiding

 • Leg het spelbord in het midden van de tafel.
 • Leg de vogelkaarten (inclusief bonuskaarten) in een trekstapel en schud ze.
 • Leg de doelkaarten (inclusief bonusdoelen) naast het spelbord.
 • Leg het voederbord naast het spelbord en plaats drie voedsel tokens op elk van de voederbakken.
 • Plaats de ei mini’s op de daarvoor bestemde plek op het spelbord.
 • Leg de dobbelstenen, de automa kaarten en de actie markers binnen handbereik.
 • Bepaal wie als eerste speler begint en geef hem of haar de startspeler marker.

Spelverloop

Het spel verloopt in rondes, waarbij elke speler om de beurt aan de beurt is. Elke ronde bestaat uit vier fasen:

Trek kaarten

De startspeler trekt één kaart van de trekstapel en legt deze open op de tafel. De speler mag deze kaart spelen of terugleggen en nog een kaart trekken. Als de speler besluit om de tweede kaart ook terug te leggen, dan moet hij of zij de eerste kaart spelen.

Spelen van kaarten

Elke speler kan één kaart spelen tijdens zijn of haar beurt. De speler moet de kaart spelen op één van de drie rijen op het spelbord. Elke rij vertegenwoordigt een habitat (bos, grasland of wetlands) en heeft zijn eigen voordelen. Na het spelen van de kaart, voer je de bijbehorende actie uit.

Uitvoeren van acties

Na het spelen van de kaart mag de speler ook nog een van de volgende acties uitvoeren:

 • Verzamel voedsel: Er zijn drie soorten voedsel in het spel (wormen, zaden en vis). Je mag één soort voedsel van het voederbord pakken.
 • Leg eieren: Voor sommige vogelkaarten moet je eieren leggen om punten te verdienen. Eieren leg je door voedsel te spenderen.
 • Trek vogelkaarten: Je mag nieuwe vogelkaarten van de trekstapel pakken. Dit kost wel voedsel.
 • Verplaats vogels: Je mag vogels van de ene rij naar de andere verplaatsen.

Einde

Het spel eindigt nadat elke speler vier keer aan de beurt is geweest. De speler met de meeste punten wint het spel.

Wingspan is een tactisch spel met een prachtige vormgeving. Door vogels in je persoonlijke natuurgebied uit te zetten verzamel je voedsel, eieren en punten. Wie zijn vogels het slimst samen laat werken, wint het spel. Wingspan komt compleet met speciale automa-variant voor solo-spelers.Als...
Bekijk

Wat vinden wij ervan?

Wij zijn erg enthousiast over dit bordspel. Het is een uniek bordspel met een prachtig thema en artwork. Het spel is gemakkelijk te leren, maar heeft genoeg diepgang om spelers geïnteresseerd te houden. Het spel heeft een hoge herspeelbaarheid en is geschikt voor zowel casual als hardcore bordspelers. Ook de solo mode is een leuke toevoeging aan het spel.

Het enige nadeel is de prijs. Het spel is aan de dure kant in vergelijking met andere bordspellen. Maar als je van vogels houdt en op zoek bent naar een uniek en vermakelijk bordspel, dan is het spel zeker de moeite waard.

FAQ

Voor hoeveel spelers is het geschikt?

Het borspel is geschikt voor 1 tot 5 spelers. Er is ook een solovariant beschikbaar.

Hoe lang duurt een spel Wingspan?

Een spel Wingspan duurt meestal ongeveer 45-90 minuten, afhankelijk van het aantal spelers en de ervaring van de spelers.

Is het geschikt voor kinderen?

Wingspan heeft een leeftijdsadvies van 10 jaar en ouder, maar het spel kan ook gespeeld worden met jongere kinderen die ervaring hebben met bordspellen. De regels zijn eenvoudig te begrijpen, maar het spel vereist wel strategisch denken en plannen.