20 Tips en trucs om het meeste uit je tablet te halen

Tablets zijn krachtige apparaten die ons kunnen helpen bij het doen van ons werk, het verkrijgen van informatie en het vermaken van ons, maar soms weten we niet altijd hoe we het meeste uit onze tablets kunnen halen. Hier zijn enkele tips en trucs om het beste uit je tablet te halen:

 1. Organiseer je apps – Tablets hebben tal van apps en het kan snel rommelig worden. Maak mappen of groepeer apps die je vaak gebruikt en plaats ze op je startscherm voor gemakkelijke toegang.
 2. Maak gebruik van widgets – Widgets zijn kleine apps die specifieke informatie of functies weergeven op je startscherm. Hierdoor heb je snel toegang tot de informatie die je nodig hebt, zonder de app te hoeven openen.
 3. Gebruik spraakassistenten – Bijna alle tablets hebben tegenwoordig een ingebouwde spraakassistent zoals Siri, Google Assistant of Alexa. Gebruik deze om taken sneller uit te voeren of vragen te stellen zonder dat je het scherm hoeft aan te raken.
 4. Personaliseer je tablet – Pas je tablet aan op jouw wensen door bijvoorbeeld het wijzigen van de achtergrond of de lay-out van je startscherm.
 5. Maak gebruik van de split-screen functie – Als je graag multitaskt, dan is de split-screen functie iets voor jou. Hierdoor kun je twee apps naast elkaar openen en tegelijkertijd gebruiken.
 6. Gebruik een stylus – Als je creatief bent of graag aantekeningen maakt, kan een stylus een handig hulpmiddel zijn. Sommige tablets worden geleverd met een stylus, maar je kunt er ook apart een aanschaffen.
 7. Houd je tablet up-to-date – Zorg ervoor dat je altijd de nieuwste updates en beveiligingspatches installeert om je tablet optimaal te laten presteren en veilig te houden.
 8. Maak gebruik van cloudopslag – Gebruik cloudopslagdiensten zoals Google Drive of Dropbox om bestanden op te slaan en te delen, zodat je overal toegang hebt tot je bestanden.
 9. Ontdek nieuwe apps – Er zijn talloze apps beschikbaar in de app store van je tablet. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontdek nieuwe apps die je kunnen helpen bij je dagelijkse activiteiten.
 10. Wees voorzichtig met je batterij – Verleng de levensduur van je batterij door de helderheid van je scherm te verlagen, de wifi uit te schakelen wanneer je het niet gebruikt en niet te veel apps op de achtergrond te laten draaien.
 11. Maak gebruik van slimme accessoires – Er zijn talloze accessoires beschikbaar die je tabletervaring kunnen verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een toetsenbord of muis om gemakkelijker te typen, of een standaard om je tablet in verschillende hoeken te plaatsen.
 12. Gebruik de ‘niet storen’ functie – Wanneer je geconcentreerd moet werken of wilt ontspannen zonder onderbrekingen, gebruik dan de ‘niet storen’ functie om meldingen en oproepen tijdelijk uit te schakelen.
 13. Maak gebruik van spraak-naar-tekst – Als je niet wilt typen op je tablet, kun je gebruikmaken van de spraak-naar-tekst functie. Hiermee kun je praten in plaats van typen en wordt je spraak omgezet in tekst.
 14. Verwijder ongebruikte apps – Het kan verleidelijk zijn om veel apps te downloaden, maar als je ze niet gebruikt, kunnen ze onnodig geheugen en opslagruimte in beslag nemen. Verwijder apps die je niet meer nodig hebt om ruimte vrij te maken op je tablet.
 15. Maak gebruik van meerdere gebruikersprofielen – Tablets worden vaak gedeeld door meerdere mensen. Gebruik daarom de functie meerdere gebruikersprofielen om afzonderlijke profielen voor elk gezinslid of elke gebruiker aan te maken.
 16. Gebruik een VPN – Als je je tablet gebruikt om online te gaan, is het belangrijk om je privacy te beschermen. Maak gebruik van een VPN om je internetverbinding te versleutelen en je online activiteiten te beschermen.
 17. Maak gebruik van spraak- en handschriftherkenning – Als je liever praat of schrijft in plaats van typt, kun je gebruikmaken van spraak- en handschriftherkenning om je woorden om te zetten in tekst.
 18. Maak gebruik van notities en takenlijsten – Gebruik de notities- en takenlijst-apps om belangrijke informatie te bewaren en georganiseerd te blijven.
 19. Maak gebruik van de modus voor verminderde kleur – Als je last hebt van oogvermoeidheid, kun je de modus voor verminderde kleur inschakelen om de kleuren op je scherm zachter te maken.
 20. Maak gebruik van de modus voor donker thema – Als je ’s nachts je tablet gebruikt, kun je de modus voor donker thema inschakelen om de achtergrond van je scherm donkerder te maken en zo de belasting van je ogen te verminderen.

Met deze tips en trucs kun je het meeste uit je tablet halen en deze op een efficiënte manier gebruiken voor werk en ontspanning. Probeer ze uit en ontdek welke functies en apps het beste bij jouw behoeften passen.