Catan Steden en Ridders review: een leuke uitbreiding

Catan steden en ridders is een fantastische uitbreiding op het klassieke bordspel De Kolonisten van Catan. Deze uitbreiding voegt nieuwe elementen toe aan het spel en brengt meer diepgang en uitdaging. Met ridders, handelswaren en ontwikkelingskaarten wordt het spel nog interessanter en leuker. In dit artikel duiken we dieper in op deze uitbreiding en bespreken we hoe je het spel tactisch kunt spelen om te winnen.

Het spelmechanisme van catan steden en ridders

Catan steden en ridders introduceert een nieuw niveau van strategie en planning in De Kolonisten van Catan. Het spel begint met een stad in plaats van een dorp en er zijn handelswaren beschikbaar zoals munten en papier, die je krijgt als een getal aan je stad wordt geworpen. Deze handelswaren zijn nodig om je steden op drie gebieden naar hogere niveaus uit te bouwen met als doel het creëren van een metropool, die maar liefst 4 punten waard is. Net als in het basisspel dobbel je aan het begin van je beurt, maar nu komt er een symbooldobbelsteen bij. Deze bepaalt of je een ontwikkelingskaart verdient of dat het barbarenschip dichterbij komt.

Bescherm het eiland met ridders

Als het barbarenschip op het eiland arriveert, moeten de spelers zich met ridders verdedigen. Ridders kosten 1 erts en 1 wol en moeten met een graan geactiveerd worden. Wie zich niet goed wapent, kan zomaar een stad aan de barbaren verliezen. Heb jij echter de meeste geactiveerde ridders, dan wordt je tot redder van Catan uitgeroepen en met een punt beloond. Om Catan steden en ridders te winnen, moet je 13 punten bij elkaar zien te sprokkelen.

Tactische speeltips voor Catan steden en ridders

Om Catan steden en ridders te winnen, moet je zorgen voor een goede balans tussen het uitbreiden van je steden en het beschermen van het eiland tegen de barbaren. Hieronder vind je enkele tactische speeltips die je kunnen helpen om een voorsprong te krijgen op je tegenstanders:

  • Bescherm je steden met ridders: Zorg ervoor dat je genoeg ridders op het bord hebt op het moment dat de barbaren naderen. Toestroom van wol, erts en graan is daarom erg handig, zeker omdat je die laatste twee ook nodig hebt voor het bouwen van steden. Verder zijn ridders ook handig om de struikrover of ridders van andere spelers te verdrijven.
  • Bouw stadsmuren: In deze uitbreiding moet je voor veel meer dingen tegelijk sparen. Zo kosten stadsuitbreidingen bijvoorbeeld een aantal handelswaren en een stad 5 grondstoffen. Met een hand van 7 kaarten moet je dan al tussen die twee kiezen. Daarom kun je in deze uitbreiding stadsmuren bouwen (met 2 bakstenen) om je handcapaciteit vergroten.
  • Verzamel ontwikkelingskaarten: Ontwikkelingskaarten maken je flexibeler, maar kun je alleen krijgen als je je stad hebt uitgebouwd. Probeer zo snel mogelijk een paar uitbouwingen te doen om kans op kaarten te maken. Ontwikkelingskaarten kunnen je helpen bij het verdedigen van je steden en het aanvallen van andere spelers. Je kunt ze ook gebruiken om extra punten te scoren of om grondstoffen te ruilen.

Combineren van Catan steden en ridders met De Zeevaarders van Catan

Een van de beste eigenschappen van De Kolonisten van Catan is dat de spellen kunnen worden gecombineerd om een geheel nieuwe speelervaring te creëren. Catan steden en ridders kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met De Zeevaarders van Catan, wat resulteert in een zeer complex spel met vele strategische mogelijkheden.

Nieuw artwork en speelstukjes voor nog meer spelbeleving

Catan steden en ridders heeft nu ook een nieuw artwork en speelstukjes voor nog meer spelbeleving. De nieuwe speelstukjes zijn zeer gedetailleerd en zorgen voor een extra dimensie aan het spel. Het nieuwe artwork geeft het spel een frisse en moderne uitstraling.

Conclusie

Catan steden en ridders is een fantastische uitbreiding op het bordspel De Kolonisten van Catan. Het voegt nieuwe elementen toe aan het spel en zorgt voor meer uitdaging en diepgang. Het spelmechanisme is gebaseerd op strategie en planning, wat het spel spannender en interessanter maakt. Met ridders, handelswaren en ontwikkelingskaarten moet je een goede balans vinden tussen het uitbreiden van je steden en het beschermen van het eiland tegen de barbaren. Door deze tactische speeltips te volgen en slim gebruik te maken van de ontwikkelingskaarten kun je het spel winnen. Door de uitbreiding te combineren met andere spellen, zoals De Zeevaarders van Catan, kun je nog meer strategische mogelijkheden ontdekken en het spel verder uitbreiden. De nieuwe speelstukjes en het artwork zorgen voor nog meer spelbeleving. Al met al is Steden en Ridders een geweldige uitbreiding op De Kolonisten van Catan die je uren speelplezier zal geven.

Beschikbaar bij deze verkopers