Het strijkijzer als multifunctioneel huishoudelijk apparaat: 5 onverwachte toepassingen

Het strijkijzer is een huishoudelijk apparaat dat voornamelijk wordt gebruikt om kleding te strijken. Maar wist je dat het strijkijzer ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden? Hier zijn vijf onverwachte toepassingen van het strijkijzer:

Verwijderen van kaarsvet

Leg een stuk keukenpapier over het kaarsvet en strijk hier overheen met een warm strijkijzer. Het kaarsvet zal smelten en in het keukenpapier trekken.

Lijm verwijderen

Als je per ongeluk lijm op kleding hebt geknoeid, kun je dit verwijderen door een stuk papier over de lijm te leggen en hier overheen te strijken met een warm strijkijzer. De lijm zal smelten en in het papier trekken.

Vernieuwen van oude stickers

Als je oude stickers wilt hergebruiken, kun je deze vernieuwen door ze op een stuk bakpapier te leggen en hier overheen te strijken met een warm strijkijzer. Hierdoor wordt de lijmlaag opnieuw geactiveerd.

Opfrissen van meubels

Als je meubels van stof hebt die er wat versleten uitzien, kun je deze opfrissen door over de stof te strijken met een warm strijkijzer. Hierdoor wordt de stof wat opgerekt en ziet deze er weer als nieuw uit.

Ontdooien van diepvriesvoedsel

Als je snel diepvriesvoedsel wilt ontdooien, kun je dit in een plastic zak doen en deze op een strijkplank leggen. Strijk hier overheen met een warm strijkijzer om het voedsel te ontdooien.

Met deze onverwachte toepassingen van het strijkijzer kun je het apparaat op meer manieren gebruiken dan alleen voor het strijken van kleding. Let er wel op dat je het strijkijzer voor deze toepassingen goed schoonmaakt en niet gebruikt op te hoge temperaturen om schade te voorkomen.

Het strijkijzer is dus niet alleen een handig hulpmiddel bij het strijken van kleding, maar kan ook voor vele andere doeleinden gebruikt worden. Door creatief te denken kun je het strijkijzer op meer manieren inzetten dan je misschien had gedacht. Maar let er wel op dat je het apparaat veilig gebruikt en niet op te hoge temperaturen, om beschadiging of letsel te voorkomen.

Tips en trucs

Naast deze onverwachte toepassingen, zijn er ook andere handige trucjes die je met een strijkijzer kunt uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld hardnekkige vlekken uit kleding verwijderen door een stuk keukenpapier over de vlek te leggen en hier overheen te strijken met een warm strijkijzer. De warmte van het strijkijzer zorgt ervoor dat de vlek in het papier trekt.

Een ander handig trucje is het strijken van de randen van een tafelkleed of tafelloper. Door de randen licht te strijken met een warm strijkijzer, blijven ze mooi plat liggen en voorkom je dat ze gaan krullen.

Tot slot kun je met een strijkijzer ook een kras op een houten meubel wegwerken. Leg een vochtige doek over de kras en strijk hier overheen met een warm strijkijzer. Door de warmte en de vochtigheid zal het hout uitzetten en de kras minder zichtbaar worden.

Kortom, het strijkijzer is niet alleen een handig apparaat om kleding te strijken, maar kan ook voor vele andere doeleinden ingezet worden. Door creatief te denken en handige trucjes toe te passen, kun je het strijkijzer nog beter benutten en nog meer uit je huishoudelijke apparaten halen.