Risk Review: Het Klassieke Strategische Bordspel

Risk is een van de meest iconische en bekende strategische bordspellen ter wereld. Risk is ontworpen door Albert Lamorisse en voor het eerst uitgebracht in 1959. Sindsdien zijn er talloze edities en thematische versies verschenen, maar het basisconcept is hetzelfde gebleven: spelers strijden om de wereldheerschappij door landen te veroveren en hun legers strategisch te verplaatsen.

Gameplay

Het spelbord toont een wereldkaart verdeeld in 42 landen, verspreid over zes continenten. Aan het begin van het spel worden landen willekeurig aan spelers toebedeeld, waarna ze hun legers gelijkmatig over hun bezette gebieden verdelen. Spelers verdienen extra legers door continenten te veroveren, opdrachtkaarten te voltooien of door een set van drie kaarten met verschillende symbolen in te ruilen.

Tijdens hun beurt kunnen spelers legers verplaatsen, aanvallen en versterken. Aanvallen worden beslist met dobbelstenen, waarbij de aanvaller maximaal drie dobbelstenen en de verdediger maximaal twee dobbelstenen mag gebruiken. De dobbelstenen worden van hoog naar laag vergeleken, waarbij de hoogste dobbelsteen van de aanvaller en verdediger elkaar elimineren. Dit gaat door totdat een van de partijen geen legers meer heeft in het betreffende gebied.

Risk is een uitdagend spel waarbij strategie, tactiek en enig geluk met dobbelstenen centraal staan. Omdat Risk uren kan duren, is het belangrijk dat spelers voldoende geduld en doorzettingsvermogen hebben. Dit kan voor sommige spelers een nadeel zijn, terwijl anderen juist de lange speelduur en intense strategische beslissingen waarderen.

De componenten van Risk zijn over het algemeen van goede kwaliteit, met duidelijke kaarten en plastic legers. Wel kan het lastig zijn om kleinere landen op het bord te zien, en het bijhouden van legers kan soms wat onoverzichtelijk worden.

Spelregels van Risk

  1. Voorbereiding:
  • Plaats het spelbord op een tafel en zorg ervoor dat alle spelers er gemakkelijk bij kunnen.
  • Elke speler kiest een kleur voor zijn of haar legers.
  • Schud de territoriumkaarten en deel ze willekeurig uit aan de spelers. Elke speler plaatst een leger op elk van zijn of haar toegewezen gebieden.
  • Afhankelijk van het aantal spelers krijgt elke speler een bepaald aantal legers om te beginnen (bijv. 40 legers bij 3 spelers, 35 bij 4 spelers, etc.).
  1. Spelverloop: Risk verloopt in drie stappen: versterken, aanvallen en verplaatsen.

A. Versterken:

  • Aan het begin van elke beurt krijgt een speler nieuwe legers op basis van het aantal gebieden dat hij of zij bezit, evenals eventuele continentbonussen voor het bezit van een heel continent.
  • Spelers kunnen ook legers verdienen door sets van territoriumkaarten in te ruilen.

B. Aanvallen:

  • Een speler kan ervoor kiezen om aangrenzende gebieden van andere spelers aan te vallen met zijn of haar legers. De aanvaller gebruikt 1 tot 3 legers om een aanval uit te voeren, terwijl de verdediger met maximaal 2 legers verdedigt.
  • Beide spelers gooien tegelijkertijd de dobbelstenen. De hoogste dobbelsteen van de aanvaller wordt vergeleken met de hoogste dobbelsteen van de verdediger. Als de aanvaller een hogere waarde heeft, verliest de verdediger één leger. Als de verdediger een hogere of gelijke waarde heeft, verliest de aanvaller één leger.
  • Als er meer dan één dobbelsteen wordt gebruikt, worden de tweede hoogste dobbelstenen ook vergeleken en worden er indien nodig legers verwijderd.
  • Een speler kan doorgaan met aanvallen zolang hij of zij legers heeft om mee aan te vallen en kansen ziet om gebieden te veroveren.

C. Verplaatsen:

  • Aan het einde van zijn of haar beurt mag een speler legers van één gebied naar een aangrenzend, door hem of haar gecontroleerd gebied verplaatsen.
  • Elke beurt moet eindigen met het verplaatsen van legers.
  1. Territoriumkaarten en inwisselen:
  • Aan het einde van een beurt waarin een speler ten minste één nieuw gebied heeft veroverd, trekt hij of zij een territoriumkaart.
  • Spelers kunnen sets van drie territoriumkaarten met hetzelfde symbool of één van elk symbool inwisselen voor extra legers.