Keezenspel recensie: Een Moderne Klassieker voor de Hele Familie

Keezenspel, een bordspel afkomstig uit Nederland, is een moderne klassieker die bij veel gezinnen in de spelletjeskast te vinden is. Het is gebaseerd op het traditionele Indiase spel Pachisi, maar voegt elementen van andere populaire spellen, zoals Mens Erger Je Niet en kaartspellen, toe. Het resultaat is een toegankelijk en strategisch bordspel dat geschikt is voor spelers van alle leeftijden.

Doel van het Keezenspel

Het doel van het Keezenspel is om als eerste alle pionnen van je eigen kleur naar het thuisveld te krijgen. Spelers bewegen hun pionnen over het bord door kaarten te spelen. De kaarten bepalen niet alleen het aantal stappen dat een pion kan zetten, maar geven ook speciale acties of voordelen, zoals het ruilen van plaats met een andere pion, het overslaan van een beurt of het tegenhouden van tegenstanders.

Spelregels van Keezenspel

 1. Aantal spelers: Keezenspel kan gespeeld worden met 2 tot 6 spelers. Het spelbord is vaak dubbelzijdig, met een kant voor 2 tot 4 spelers en een kant voor 6 spelers.
 2. Pionnen en startposities: Elke speler kiest een kleur en plaatst zijn pionnen in het startveld van die kleur. Bij 2 of 4 spelers krijgt elke speler 4 pionnen, en bij 6 spelers krijgt elke speler 3 pionnen.
 3. Kaarten: Het kaartspel bestaat uit 32 speelkaarten, genummerd van 1 tot 12 en twee jokers. De kaarten worden geschud en elke speler krijgt 5 kaarten. De rest van de kaarten vormt de trekstapel.
 4. Starten: Om een pion op het speelbord te zetten, moet een speler een 1 of een 6 spelen. De pion wordt dan op het startveld van de eigen kleur gezet.
 5. Kaarten spelen: Tijdens een beurt speelt een speler een kaart uit zijn hand en voert de bijbehorende actie uit:
  • 1 of 6: Verplaats een pion 1 of 6 stappen vooruit, of zet een nieuwe pion op het startveld.
  • 2 t/m 5 en 7 t/m 10: Verplaats een pion het aantal stappen dat op de kaart staat.
  • 11: Verplaats een pion 11 stappen vooruit, of wissel een pion met een pion van een tegenstander.
  • 12: Verplaats een pion 12 stappen achteruit.
  • Joker: De speler kan kiezen uit één van de volgende acties: een pion 5 stappen vooruit zetten, een pion van een tegenstander naar diens startveld sturen, of een pion van een tegenstander blokkeren voor één ronde.
 6. Pionnen slaan: Als een speler met zijn pion op een veld met een pion van een tegenstander terechtkomt, wordt de pion van de tegenstander teruggestuurd naar zijn startveld.
 7. Thuisveld: Om een pion in het thuisveld te krijgen, moet de speler exact het benodigde aantal stappen spelen. Als een speler te veel stappen moet zetten, blijft de pion op het bord en moet de speler een volgende beurt proberen om de pion in het thuisveld te krijgen.
 8. Kaarten bijvullen: Na het spelen van een kaart, trekt de speler een nieuwe kaart van de trekstapel om zijn hand weer aan te vullen tot 5 kaarten.
 9. Winnen: De speler die als eerste al zijn pionnen in het thuisveld heeft, wint het spel.

Het spelmateriaal is van goede kwaliteit en bevat een dubbelzijdig speelbord, pionnen in verschillende kleuren en een set speelkaarten. De spelregels zijn eenvoudig te begrijpen en binnen enkele minuten uit te leggen, waardoor het spel toegankelijk is voor zowel beginners als ervaren spelers.

Keezenspel is een uitstekende keuze voor families en vriendengroepen die op zoek zijn naar een luchtig, strategisch en sociaal bordspel. Het combineert het beste van klassieke spellen met nieuwe elementen, waardoor het een tijdloze favoriet is die garant staat voor urenlang speelplezier.